Tips en handige weetjes...

Aanschaf van een konijn

Konijnen zijn bijna overal te verkrijgen. Vaak worden konijnen op een te jonge leeftijd verkocht. Ook het geslacht is dan niet met zekerheid te bepalen. Hierdoor gebeurt het vaak dat de mensen met een mannetje naar huis gaan in plaats van een vrouwtje of omgekeerd. Daarom is het belangrijk dat je geen konijnen jonger dan 8 weken koopt. Een fout die ook vaak voorkomt is dat er een dwergkonijn wordt gekocht die later niet zo klein blijkt te zijn. Dit zal niet gebeuren bij een fokker of bij mensen waarvan je de ouders kunt bezichtigen. Zorg dat je voldoende plaats en tijd hebt om een konijn te houden. Een konijn is een sociaal dier, dus als je er niet zo veel tijd voor hebt, neemt u er best nog een ander konijn erbij.

Tips als u kippen wil houden : rassen, verzorging, voeding

Wanneer u erover denkt om kippen te gaan houden, gaat u dan eerst na of u voldoende tijd en zin hebt om uw dieren de verzorging te geven die ze nodig hebben. Kippen zijn minder veeleisend dan de meeste andere huisdieren, maar ze hebben desondanks wel elke dag voeding en vers water nodig, en het hok moet geregeld worden schoongemaakt. Bent u enkele dagen of langer van huis, dan kunt u de dieren niet aan hun lot overlaten. U hebt dan een betrouwbaar persoon nodig die ze tijdens uw afwezigheid verzorgt. Over het algemeen hoeft het houden van kippen niet duur te zijn, zeker niet wanneer u een enkel toompje houdt. Toch moet u in elk geval rekening houden met de aanschaf of bouw van een goed en deugdelijk hok, dat doorgaans niet goedkoop is. Daarbij kan het voorkomen dat uw kippen een ziekte onder leden krijgen waarvoor u een dierenarts moet consulteren. Hoewel dit een kostbare aangelegenheid kan zijn, mag dit de dieren niet uit kostenoverweging worden onthouden. Aangezien kippen tien tot vijftien jaar –en soms zelfs ouder –kunnen worden, zou het dan ook goed zijn wanneer u vooraf goed alle voor- en nadelen tegen elkaar afweegt. Bedenk dat uw kippen niet kunnen kiezen om al dan niet bij u te wonen, en dat ze voor hun welzijn volledig van u afhankelijk zijn. In een heel enkel geval kan het voorkomen dat uw gemeente het houden van kippen binnen een bebouwde kom verbiedt, of dat u verplicht bent uw kippen van de hand te doen als mensen uit uw omgeving klagen over geluidsoverlast.

Op reis met je hond?

Wil je graag op auto vakantie met je hond? Hoe weet je dan of je huisdier hier klaar voor is en waar je op moet letten? Allereerst moet je beginnen met te controleren of je hond ‘reisklaar’ is. Dit wil zeggen dat je hond gezond en rustig is en hij goed naar jouw bevelen luistert. Wanneer je hond ziek, onrustig of nerveus is laat je hem best thuis want in deze gevallen is hij niet klaar voor de reis.

Voor het vertrek

Vooraleer je vertrekt kan je best met je dierenarts overlopen welke vaccinaties nodig zijn voor de streek waar je heen gaat. Je vraagt ook best een vaccinatiekaart aan waarop duidelijk vermeld is welke vaccinaties je huisdier kreeg.
De kans dat je huisdier op vakantie verloren loopt is vrij groot. Zorg daarom dat je hond een halsband met de nodige adressen en telefoonnummersdraagt. Als je viervoeter dan gevonden wordt, kan men hem meteen terugbrengen.

De vakantieplannen

Wanneer je lange wandelingen plant of op het strand in warme temperaturen gaat liggen, ga dan na of je hond deze omstandigheden wel aankan. Heeft je hond voldoende uithouding om een lange wandeltocht aan te gaan? Bij wandelingen in de uitgestrekte natuur houd je je viervoeter best aan de leiband. Hij kan er dieren of planten tegenkomen die hij niet kent en die mogelijk gevaarlijk zijn.

Indien je in een warm en vochtig gebied vertoeft, zorg dan dat je hond voldoende vers water ter beschikking heeft. Laat je hond ook nooit alleen in een warme kleine ruimte, zoals de auto. De hitte in een auto kan namelijk  heel snel oplopen.

Je hond klaarstomen

Is je hond een zeer huisgebonden dier, dan kan je hem het best thuis al voorbereiden op de vakantie. Aangezien hij op vakantie nieuwe mensen en nieuwe dieren gaat ontmoeten, kun je hem in zijn vertrouwde omgeving al in contact brengen met vreemde mensen en andere dieren. Dit is zeer belangrijk als je hond hier nog niet veel ervaring mee heeft.

Je hond kan je ook trainen om langdurig in de auto te zitten. Dit doe je best door te beginnen met korte ritjes, geleidelijk aan op te bouwen op de lange verplaatsing. Laat hem dus voldoende kennis maken met de auto. Maak van de rit een huiselijke ervaring door hem bijvoorbeeld zijn favoriete speeltjes en mandje mee te geven.

Eens aangekomen op de vakantiestek is het beter dat je hond in zijnalledaagse voedingspatroon blijft volgen. Geef hem liefst ook de voeding die je thuis geeft en niet het lokale hondenvoer wat er in je vakantiestreek verkocht wordt. Laat je huisdier ook kennismaken met zijn nieuwe toilet, zodat hij weet wat te doen als hij naar het wc moet.

Hoe herken je pijn bij huisdieren?

Bij huisdieren is pijn vaak moeilijk te herkennen. Hier vind je een leidraad om pijn toch op tijd te herkennen bij je hond of kat, zodat je kunt ingrijpen voor het te laat is.

Geluiden

Er bestaan veel misvattingen over huisdieren en pijn. Dat een hond niet aan het janken is of een kat niet klagerig miauwt, betekent niet dat ze geen pijn hebben. De meeste dieren maken slechts weinig geluid als ze pijn hebben. Huisdieren lijden vaak in stilte. Dat komt door hun overlevingsinstinct. Hoe minder geluid ze maken, hoe kleiner de kans dat ze de aandacht trekken van roofdieren. Maar langs de andere kant kan een kat ook spinnen, terwijl dat niet hoeft te betekenen dat ze tevreden is. Katten kunnen ook spinnen als ze kwaad of angstig zijn of als ze pijn hebben.

Signalen

Het is dus belangrijk dat jij of de dierenarts het huisdier goed onderzoeken om vast te stellen of het nu pijn lijdt of niet. Er zijn bepaalde signalen die erop kunnen wijzen dat het huisdier pijn heeft. Zo kunnen geluiden alsgrommen, janken en jammeren op pijn wijzen. Een huisdier met pijn zal zich vaak van de familie afzonderen en zich proberen te verbergen.  Het dier kan ijsberen, zich rusteloos gedragen of voortdurend andere houdingen aannemen. Een huisdier met pijn zal vaak hijgen. Sommige dieren kunnen grommen of happen als je ze probeert aan te raken. Ze zullen vaak minder eetlust hebben, lusteloos zijn en minder aandacht hebben voor persoonlijkehygiëne (vooral bij katten).

Lichaamstaal kan erg belangrijk zijn. Bij lokale pijn zal het dier vaak likken of bijten aan de pijnlijke plek. Als het een gebroken poot of klauw heeft, zal het die proberen te verbergen door hem onder zich te verstoppen. Deze dieren zullen ook manken en geen gewicht plaatsen op de pijnlijke poot. Bijbuikpijn zullen honden zich soms uitstrekken op de vloer. Andere signalen die erop kunnen wijzen dat het huisdier pijn heeft, zijn verwijde pupillen, een verhoogde hartslag en ademhaling en verhoogde bloeddruk.

Please reload

Wat als je hond binnen plast?

Dat je hond tijdens wandelingen regelmatig tegen een boom of paal plast, ben je als baasje wel gewend. Dat is immers typisch hondengedrag. Maar wat als hij ook binnenshuis onverstoorbaar zijn poot opheft en het meubilair beplast? Is hij dan niet goed afgericht?

Geen kwestie van africhting

Over een ding hoef je je alvast geen zorgen te maken: als je hond het meubilair beplast, betekent dat niet dat hij slecht afgericht is. Je hond weet best dat hij binnen niet mag urineren. En technisch gezien doet hij dat ook niet.
Wanneer je hond op de zetel plast, ziet hij dit zelf niet als urineren. Hij bakent gewoon zijn territorium af. Dit gedrag is eigen aan honden: ze communiceren met elkaar door geurmarkeringen achter te laten.

Vooral seksueel actieve mannelijke honden vertonen de neiging om voortdurend hun territorium af te bakenen. Maar ook wijfjes en gesteriliseerde mannetjes kunnen zich die gewoonte aanmeten, vooral wanneer ze loops zijn.

Wanneer wordt het een probleem?

Dergelijk gedrag wordt pas een probleem wanneer je hond ook binnen zijn poot opheft bij elk verticaal object. Aangezien het geen kwestie van africhting is, heeft het geen zin om je hond te bestraffen. Je kan het probleem enkel aanpakken met behulp van een preventieprogramma, omgevingsaanpassing en gedragsconditionering.

Een hond die zijn territorium afbakent, is dominant en eist een stuk van zijn omgeving voor zichzelf op. In dat geval moet je hem laten voelen dat jij nog steeds de baas bent en dat zijn omgeving volledig jouw territorium is.

Hoe pak je dit probleem aan?

Eerst en vooral: als je hond nog niet gesteriliseerd is, laat hem dan castreren. Onderzoek heeft uitgewezen dat sterilisatie in de meeste gevallen het probleem oplost.

Daarnaast is het ook raadzaam om de bewegingen van je hond onder controle te houden. Hou hem zoveel mogelijk aan de leiband, zowel thuis als in andermans huis, in winkels, in dierenklinieken en elders.

Verder is het ook belangrijk dat je hond thuis zijn plaats kent in de gezinshiërarchie en dat hij jou als baas erkent. Leer hem om te gaan zitten of liggen wanneer hij iets van je wil, bijvoorbeeld aaien, voedsel, speelgoed of een wandeling. Zo leert hij dat hij je moet gehoorzamen in alle omstandigheden.

Indien je meer dan één hond hebt, moet je de onderlinge honden relaties in evenwicht houden. Indien de hond die zijn territorium afbakent ook degene is die tussenkomt als de andere meer aandacht krijgt, doe hem dan zitten en zijn beurt afwachten.

Als dat allemaal niet helpt en je hond nog steeds binnen urineert, zoek dan een dierenarts op. In overleg met de arts kan je beslissen om je hond tijdelijk medicatie toe te dienen, zodat hij minder onrustig wordt.

De gebitsverzorging van je huisdier

Tandsteen is een veel voorkomende aandoening bij huisdieren, zowel katten als honden hebben er last van. De mineralisatie van tandplak door bacteriën vormt hier de oorzaak van. Uit een studie blijkt dat maar liefst 85% van de dieren tussen 1 en 4 jaar tandsteen hebben. Nagenoeg alle katten en honden hebben hier na 5 jaar last van. Je kan, mits een goede mondverzorging van je huisdier, het probleem oplossen en zelfs voorkomen.

Het probleem aanpakken

Als eigenaar heb je verschillende mogelijkheden om dit probleem aan te pakken. De beste oplossing is het gebit van je huisdier op regelmatige basis laten nakijken. Helaas wordt dit niet genoeg gedaan. Straffer nog: vaak gebeurt er weinig of niets meer op vlak van mondhygiëne na een meerjaarlijkse controle. De eigenaars van huisdieren geven liever speciale voeding of tandsnoepjes omdat dit veel eenvoudiger is. Spijtig genoeg is het effect hiervan vaak niet voldoende om het probleem volledig op te lossen.

De voeding

Het ontsteken van het tandvlees is een ander veelvoorkomend probleem bij huisdieren. Dit kan een rechtstreeks gevolg zijn van te veel tandplak. De ontsteking kan veel andere ziekten tot gevolg hebben en moet dus best zo snel mogelijk aangepakt worden.

Studies tonen aan dat honden, die enkel harde en droge hondenbrokken eten, veel minder kans maken op deze aandoeningen dan honden die vlees uit blik eten. Dit geldt ook voor katten. Geef je huisdier harde en droge hondenbrokken en gebruik tandverzorgende producten, dan neemt de kans op tandsteen met 50 tot 80 % af.

Andere oplossingen

Een andere mogelijkheid is dat je je huisdier regelmatig laat behandelen door je dierenarts. Hij zal het tandsteen wegnemen. Deze techniek werkt natuurlijk erg goed en hierdoor vermindert de kans op tandvleesontsteking aanzienlijk.
Je kan je huisdier tandsnoepjes geven waardoor het probleem gedeeltelijk oplost. Maar dit alleen is vaak niet genoeg, zeker niet als je huisdier vlees uit blik eet. Het belangrijkste is dat je zelf de mondhygiëne van je huisdier in de gaten houdt. Meestal zijn piepkleine bacteriën het begin van veel schadelijke ontstekingen. Ook de behandelingen waarbij tandsteen weggehaald wordt, kunnen ontstekingen voorkomen.

Please reload